KADİR GECESİ

Bu gece nasıl ibadet edilmeli?
Bu gece bir kapı zorlama gecesidir. Kapıyı açıp da kapıdan girmeyi bilmek gerekir. Allah'ın rahmet kapısından tövbe ile girilir. Hatalarımızdan pişmanlık duyarak Ya Rabbi bizi affet diyeceğiz. Günahımız az diyebiliriz ama Peygamberimiz bile günde yetmiş kereden fazla tövbe istiğfar ederim dediğine göre, ve onun günahı olmadığına göre herhalda bizim günahımız onun günahından çoktur. Bu yüzden bol bol tövbe ve istiğfar etmeliyiz.
Bunun ardından hemen Rabbimize yönelip bol bol Kuran'ı Kerim okuyacağız. Kuran, Allah'ın bizimle konuşmasıdır. Kişi Kuran okudukça, Allah ona fısıldıyor gibi hissetmelidir. Bu yüzden bol bol Kuran'ı Kerim okumalıyız.
Daha sonra bol bol Kadir Suresi'ni bol bol okumalıyız. Peki Kadir ne demektir? Kadirin bir anlamı darlık demektir. Niye darlık denmiş bu geceye? Çünkü o kadar çok melek iniyor ki manevi alemde yer kalmıyor. Her tarafta, her köşede, her bir adımda bir melek var. Sanki yer yüzü daralıyor ve hareket edecek yer kalmıyor. Bu yüzden bu geceye Kadir gecesi, yani darlık gecesi denmiştir.
Yine bu gece yapılması gereken en önemli şeylerden birisi baba-anne sağ ise gidip onların elini ayaklarını öpmek, onların helalliğini almak ve onların dualarını almaktır.
Bu gece en önemli şeylerden birisi de bol bol kaza namazı kılmaktır. Madem bu gece 1000 ay yani 80 seneye tekabül ediyor, o zaman bu geceyi bol bol namaz kılarak geçireceğiz. Seccademizi sereceğiz, kıbleye döneceğiz ve "Allah'ım sen çağırdın ben de geldim" diyerek namazımızı kılacağız.
Kaza namazı da bol bol kılınmalıdır bu gece. İnsanın üzerinde hayatı boyunca kılmadığı namazlar olabilir. Kaza namazları olanlar en azından bir günlük kaza namazı kılmalıdır.
Bu gece Kadir Gecesi'ne özel bir namaz yoktur ancak şöyle bir namazın kılınması alimler tarafından tavsiye edilmiştir. 4 rekatlık iki rekatta bir selam verilerek kılınır. İlk rekatta Fatiha ve Kadir Suresi (inne enzelnahu)  ikinci rekatta Fatiha ve İhlas suresi okunur ve selam verilir. Tekrar aynı şekilde 2 rekat daha namaz kılınır.
Kadir Gecesinde kılınan bir namaz daha vardır: Tesbih namazı. Bu namaz 4 rekattır. Her rekatta 75 tane ek tesbih vardır.
KADİR GECESİ
Hakk'ın en şa'şaalı nûru tecelli etti.
Doğdu Kur'an güneşi, leyle-i fetret bitti.
Ramazan ayının 27. gecesi "Kadir Gecesi"dir. İnsanlara dünya ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren, beşeriyyeti karanlıklardan çıkarıp aydınlığa kavuşturan dinimizin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında, Kadir gecesinde inmiştir.
Bu gece, çok şerefli ve müstesna bir gece olduğundan müstakil bir sûre ile şerefi yükseltilmiş, Kur'an-ı Kerimin 97. sûresi buna tahsis edilmiştir.

Kuran-ı Kerim - KADR SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 5 âyettir. Sûre, Kadir gecesini anlattığı için bu adı almıştır.
Kadr, azamet ve şeref demektir.

Yüce Allah şöyle buyuruyor:
1. "Doğrusu, Biz, onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin?
3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."
Bu kutsal gecede;
- Şerefli bir kitap (Kur'an-ı Kerim)
- Şerefli bir melek aracılığıyla, (Cebrail)
- Şerefli bir ümmetin,
- Şerefli peygamberine (Hz. Muhammed A.S.) nazil oldu.
Kadir gecesi;
- Kur'an-ı Kerim'in bu gecede inmesi,
- Bu gecenin bin aydan (83 sene, 4 ay) daha hayırlı olması,
- Allah'ın ezelde takdir ettiği şeylerden bir yıllık olayların ana kitaptan alınarak görevli meleklere bildirildiği gece olması, sebebiyle üstün bir değer taşımaktadır.
Cebrail (a.s.)'in diğer meleklerle bu gece yeryüzüne inerek Allah'a ibadet eden kulları selâmlamaları ve bu gecenin tan yeri ağarana kadar selâm ve esenlik olması da ilâhî rahmetin çok güzel bir tecellisidir.
Bin aydan daha hayırlı olduğu açıkça bildirilen bu gece bizim için Allah'ın büyük bir lütfudur.
Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:
"Kim ki faziletine inanarak ve mükâfatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır." 48
Peygamberimiz, Ramazanın son on gününde, her zamankinden daha fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet için uyandırırdı. 49
Hiç şüphesiz Kadir gecesine yetişmek mü'minler için büyük bir mutluluk olduğu gibi, en iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir fırsattır.
Bu geceyi, namaz kılmak, Kur'an okumak, dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak suretiyle ihya etmeliyiz. Namaz borcu olanların hiç olmazsa bir gün bir gecelik kaza namazı kılmaları, böyle bir borcu olmayanların ise nafile namaz kılmaları uygun olur.
Peygamberimiz Kur'an okuyanlara bu Yüce Kitab'ın şefaat edeceğini şu sözleri ile bildirmiştir.
"Kur'an okuyunuz, zira O, kıyamet gününde sahibine (okuyana) şefaatçı olarak gelir." 50
Bu sebeple, Kur'an-ı Kerimin yeryüzüne inmeye başladığı bu mübarek gecede, Kur'an okumanın ayrı bir değeri vardır.
Peygamberimizin saygıdeğer eşi Hz. Aişe (R.A.) diyor ki: "Peygamberimize:
- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim" diye sordum. Peygamberimiz:
-"Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" diye dua et" buyurdu. 51
İbn Fariz diyor ki:
Hak tecelli ederse, bütün geceler Kadir gecesidir. Vuslat ve mulâkat günlerinin hepsi de cuma günüdür. 52
Konu ile ilgili rivayetler arasında; Kadir gecesinin, Ramazanın son on gününde, sayıları tek olan gecelerin içinde ve bu tek sayılı gecelerden de 27. gecede olduğu rivayeti tercih edilmiş ve asırlardan beri mü'minlerce kutlanagelmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. DMCA.com Protection Status