MİDE KANSERİNİ ÖNLEYELİM

 Mide çeperinde oluşan kanser , genellikle 50 yaşın altındaki erkek bireylerde daha yaygın görülür . Mide kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de peptic ülsere sebep olan helicobacter pylori adı verilen bakterilerinin etkisi bu hastalıklara ön plandadır .

 Tuzlu , fümelenmiş ve turşu haline getirilmiş bir besleme düzeninin de bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Uzun süre boyunca gastrit hastalığı olanlarda ve aile bireylerinden birinde mide kanseri bulunması , bu hastalıkla karşılaşması riskini artırıyor.

 Mide kanserine yakalananlara karşı genel görüş zayıf olsa da bu hastalığa yakalandıktan sadece 5 yıl sonra hayatta kalanların oranı %7 dir.


Teşhis edilinceye kadar mide kanserinin genellikle tedavisi yoktur . Lütfen aşağıdaki korunma önerilerini takip ediniz :

1- Taze besinler tüketin , fazla pişmiş , mayalanmış , turşu haline getirilmiş ve tütsülenmiş besinler tüketmekten kaçının.

2- Sosis ve domuz pastırması gibi koruyucu nitratla tütsülenmiş besinleri tüketmekten kaçının .

3- Sigara , pipo , puro içmeyin . Tütün çiğnemeyin .

4- Alkol almanızı sınırlayın .

5- Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin.

6- Midenizde helicobacter'den kaynaklanan bir hastalığınız varsa , doktorunuzun bakteriyi yok etmek için önerdiği antibiyotikleri kullanınız . Bazı uzmanlar tarafından tavsiye edilen , belirtilere bakmaksızın , h pylori testinin her birey tarafından uygulanmasıdır ve sonuç pozitif çıkarsa tedavi olmak , mide kanserini önleyici bir etkendir.

0 yorum:

Yorum Gönder


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. DMCA.com Protection Status