Sünnete İttîba Etmek
İttibau's Sünne (Sünnete İttîba Etmek)
Vahyi öncelikli yaşayanların toplumu, kitaba sarılan toplumdur. Kitaba sarılmak, sünneti yaşamakla mümkündür. Rasûlüllah (sav)'in sünneti, İslâm cemaatinin vazgeçilmez nizamname sidir. Rasûlüllah (sav)'in sünnetine ittiba etmeden İslâm cemaatı varlığını devam ettiremez.
İslâm davasını anlamada, yaşamada ve savunmada müslümanların örnek ve önderi Hz. Muhammed (sav)'dir. Allahû Teâla buyuruyor:
"Şüphesiz ki sizin için Rasûlüllah'da pek güzel bir örnek vardır. Allah'a ve Âhiret gününe ümit besler olup da Allah'ı çok zikreden kimseler için.” [116]
Rasûlüllah (sav)'in örnek ve önderliğini önemsemeyen, onun sünnet-i seniyyesine ittiba etmeyi gereksiz görenlerin oluşturdukları topluluk, İslâm düşmanlarının kalabalığından sayılır.
Yeryüzünde peygamberlerin beşeri plandaki sorumluluk ve önderlik çerçevesinin adı, ümmettir. Hz. Muhammed (sav) için bu çerçeve, "ümmet-i davet" ve "ümmet-i icabet" olarak tüm dünyalıları içine almaktadır. Sünnet ise, Rasûlüllah (sav)'in bu sorumluluk ve önderlik çerçevesine göre Kur'ân-ı Kerim'in tefsiri, beyanı ve uygulamasıdır.
Ümmet-i icabet dediğimiz İslâm ümmetinin sosyolojik bir vakıa olarak gerçekleşmesinde Rasûlüllah (sav)'in örnek ve önderliği ne ölçüde gerekli, etkili ve vazgeçilmez ise, ümmet yapısının devamında da onun sünneti/uygulamaları prensip ve pratik olarak aynı ölçüde ve değerde gerekli ve vazgeçilmez bir önderlik ve rehberlik konumuna sahiptir. Sahabeler; .günlük işlerinden, devletlerarası ilişkilerine varıncaya kadar pratik hayatın her safhasmda vazgeçilmez örnek ve önder olarak Rasûlüllah (sav)'in sünneti seniyyesini almış ve ona uymaya çalışmışlardır.
Ashâb-ı Kiram, "Dünyada sünnet, Âhirette cennet" ilkesiyle hareket ediyordu. Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in bilgilendirme ve yönlendirmesiyle şahsiyet bulmuş kimselerdir. Sahabeler, Rasûlüllah (sav) hayatta iken nasıl ondan başka örnek ve önder tanımıyor idiyse, O'nun vefatından sonra da onun yaşayışı, gidişatı demek olan sünnet-i seniyyesinden başka bir hayat ölçüsü ve örneği tanımamışlardır. Ashâb-ı Cirâm, hep onunla, onun yolunda olmaya çalışmış, onun anlayış ve yaşayışını kendilerinden sonrakilere fıiii vasiyyet ve "sahabe sünneti" olarak bırakmışlardır. Buracıkta sahabe sünneti tabirini tarif etmeye çalışalım.
Sahabe sünneti; Rasûlüllah (sav)'in gerek kavlî, gerek fiilî ve gerekse takrirî/tasvip ve tecviz olarak sünnetine uyma hassasiyeti, dikkati, titizliği ve uygulamasıdır.
Sahabe sünneti; özellikle ve öncelikle Rasûlüllah (sav)'in yaşayışının, vazgeçilmez hayat ölçüsü olarak sahabeler tarafından mümkün olduğunca aynen yaşanmış olmasıdır. Rasûlüllah (sav)'in sünnetlerini yaşayarak yaşatmak ve sonraki nesillere aktarmak, sahabe sünnetidir.
Sahabe sünneti; ister genişlikte olsun ve isterse darlıkta olsun, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine kesintisiz ittiba etmektir. Hayatta sünnetin neye uygun olup olmadığını değil, neyin sünnete uygun olup olmadığını kontrol etmek, sahabe sünnetididr. Ashâb-ı Kiram, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine uygun olmayan sözleri ve fiilen meşru ve makbul kabul etmezdi. Çünkü İslâm'da imanın sosyalleşme rehberi, sünnettir. Zira inanılan ilkelerin yani dinin emirler, yasaklar ve şüpheliler olarak müslümanlar tarafından nasıl uygulanacağı, İslâm'ın nasıl yaşanacağı sünnet'in örnekliği, önderliği, Rasûlüllah (sav)'in hayatı/yorumu olmadan bilinmez ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemez. Sünnet'in önüne geçen bir din yorumu ve yaşantısı olmaz/olamaz. Bilindiği gibi, her hangi bir uygulamanın, amelin amel ve ibadet olarak kabul görmesi için üç temel şart vardır. Bunların birincisi sahih imandır. İkinicisi, sağlam/iyi bir niyettir. Bu, işin görünmeyen yönüdür.
"Ameller niyetlere göre değerlendirilir." [117] hadisi bu şartı ortaya koyar. Üçüncüsü, şekil/uygulama biçimi olarak, Sünnet'e uygunluk. Bu da görünen yönüdür.
"Benim namazı kıldığımı gördüğünüz gibi namazı kılınız/kıldırınız.” [118] hadisi ibadetlerin sünnete uygun olma zorunluluğunu;
"Kim bizim dinimizde olmayan birşey (amel/inanç) uydurursa o merduddur/reddedilmiştir.” [119] hadisi, genel anlamda, yani prensip olarak sünnet'in bu tayin ediciliğini belirlemektedir. Binaenaleyh sosyolojik anlamda dinin kimliğini ve tabiî müslüman kimliğini de tayin, tesbit eden ve tanımlayan sünnettir. Bir başka deyişle sünnet, dinî kimlik ve kişilik için sıhhat ölçüsüdür.
Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in sünnetini reddetmeyi ve keyfi olarak terketmeyi, küfrî bir dvaranış olarak görüyorlardı. Nitekim Ashâb-ı Kirâm'dan Abdullah İbn-i Mes'ud (rh.a.) şunları söylüyor:
"Şu beş vakit namazı, ezan okunan mescidlerde cemaatle kılmaya bakın. Şüphesiz ki bunlar sünen-i hüda'dır. Allah, Rasûiüne sünen-i hüdayı açıklamıştır. Allah'a yemin ederim ki ben, kesin münafıklar hariç, sahabelerin beş vakit namazı cemaatla kılmayı hiçbir zaman terketmediklerinm şahidiyim. Vallahi ben, iki kişinin koltuklarına girip -ayakları yerde sürünerek- saftaki yerine kadar götürülen sahabeler gördüm. Sizden evinde namaz kılacak bir yeri olmayan yoktur. Eğer mescidleri terkeder de farz namazları evlerinizde kılarsanız, Nebinizin sünnetini terketmiş olursunuz. Eğer Nebinizin sünnetini terkederseniz, sapıttınız gitti demektir.” [120]
Ehl-i Sünnet ve'l Cemaat'in görüşü; sünnetin işlenen amellerin sıhhat ölçüsü olduğu yönündedir: "Söz ancak amel ile, amel ve söz ancak niyet ile, niyet, söz ve amel de ancak sünnet'e uygun olmakla makbul olur/bİr değer ifade eder.”[121]
Şunu kabul etmek gerekir ki; Hz. Peygamber (sav)'in ilk işi; İslâm'ın şahıslarında canlandığı bireyler yetiştirmek olmuştur. Sahabeler de bu kıvamı temsil eden ilk müslüman nesildir.
"Sizin en hayırlılarınız, görüldükleri zaman Aziz ve Celil olan Allah'ın hatırlandığı kimselerdir.” [122] hadisi, sahabe neslinin genel niteliğini tesbit ve tescil etmektedir. Unutulmamalıdır ki; Sahâbîler, Kitap ve Sünnet ehlidir.
Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine tabi idiler. Sünnet'e ittiba eden Kur'an'a tabi olmuş demektir. Sahabeler, bu konuda en önde gelenlerdir. [123]
Sahabeler, her hangi bir ameli işleyecekleri zaman önce o amel hususunda Rasûlüllah (sav)'in, sözlerini, uygulamalarını araştırırlardı. Rasûlüllah (sav)'in uygulamalarına uygun amelde bulunmak, onlar için meşruluk alâmetiydi. Bu durum, aynı zamanda bütün müslüman nesiller için geçerlidir. Sünnete uygun olmayan hiçbir amel meşru sayılmaz.
Allah'ın kitabını Allah'ın muradına göre anlama ve yaşama hususunda "Rasûlüllah (sav)'in sünneti/uygulaması bize yeter" demek, sahabe nesli kıvamında müslümanlık kalitesine ulaşmış olmak demektir. Hayat örnek ve önderimiz Hz. Muhammed (sav) Kitaptan sonra bize sünneti miras bırakmıştır. Sünnet'e karşı en ufak bir kayıdsızlık, laubalilik, Peygamber (sav)'e ihanet sayılır. Rasûlüllah (sav) buyuruyor:
"Size sımsıkı yapıştığınız zaman asla yolunu sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum: Allah'ın Kitabı ve.[124] Sünnet, Müslüman kimliğini dokuyan ve koruyan Peygamber mirasıdır.[125] Bu nebevi mirası gözünün nuru gibi koruyup kendisinden sonraki nesillere aktaran nesil, sahabe neslidir.”
Rasûlüllah (sav)'in sünnetine ittiba, sahabe sünnetidir. Sahabe sünneti de sünnetten sayılır ve İslâm ümmetini bağlar. Onunla amel edilmesi gerekir. [126] Ashâb-ı Kiram, İslâm ile ilgili hemen herşeyi ilk kez duyan ve ilk kez yaşayan, uygulayan, İslâm yapılanmasına kuruluş aşamasında şahid olan ve katkıda bulunan hayırlı nesildir. Sahabeler için Sünnet en tartışılmaz pratik delil ve örnekti. Sünnette yerini bulamadıkları şeylere asla iltifat etmezlerdi. Bir çok soruya; "Rasûlüllah (sav) şöyle buyurdu veya şöyle yaptı, yapardı" diye cevap vermeleri, hem kendileri ve hem de tüm müslümanlar için sünnetin tartışılmaz, itiraz edilemez bağlayıcı bir delil olduğu anlayışından kaynaklanıyor ve meseleleri çözmede onların öncelikli yöntemi yani "sahabe sünneti" anlamına geliyordu.
Ashâb-ı Kiram, Rasûlüllah (sav) ile birlikte iman eden ve inançları ile ilgili öğrendiklerini asla tartışma konusu yapmadan "duyduk ve uyduk" pratikliği içinde yaşayan amele dönüştüren ve bunda asla tembel davranmayan model nesildir. Allahû Teâla buyuruyor:
"Aralarında hüküm vermesi için Allah'a ve Rasûlüne davet edildiklerinde mü'minlerin sözü ancak "duyduk/işittik ve uyduk/itaat ettik" demeleridir. İşte bunlar asıl kurtuluşa erenlerdir.”[127]
Sahabeler, kitap ve sünnete uyma hususunda pratik insanlardı. Sahabelerin pratikliği, genellikle en küçük bir teredüde yer vermeyecek ölçüdeydi. Sahabeler bu dünya hayatını Allah'ın bir nimeti, her türlü hayrın temeli ve sebebi olarak kabul ediyor, bu hayatta Allah'a yaklaşıyor, kendilerine takdir edilen insanlığın kemal derecesine amel ve gayretleriyle ulaşmaya çalışıyorlardı. [128] Onların tek amaçları Allah'ın rızası idi. Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine ittiba etmeyi, Allahû Teâla'ya olan sevgilerinin bir gereği biliyorlardı.Allahû Teâla buyuruyor:
"De ki: Eğer siz Allah seviyorsanız, bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.”[129]
Bu ayet-i kerime'nin ilk muhatablan, hiç kuşkusuz sahabelerdi. Sahabeler, Allah'ın rızası peşinde koşan müslümanlar olarak, bu koşularını Rasûlüllah (sav)'e uyulması gereken her konuda imkânları nisbetinde ona/sünnet-i seniyyesine uymak suretiyle ameliliğin değişmeyen ve en doğru yöntemini uygulamışlardı.
Sahabeler, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, bir amel işleyecekleri zaman hemen Rasûlüllah (sav)'in o hususla ilgili sözlerini ve uygulamalarını soruştururlar, araştırırlar, sünnete uygun olanı yaparlardı, sünnete uygun düşmeyenleri de tereddüdsüz terkedip redederlerdi. Sünnete ittiba etme hususundaki bu tavır, bu hassasiyet, sahabelerin vazgeçilmez ameli/pratik müşterekleri idi.
Kur'ân-ı Kerim, nasıl Efendîmiz'in risaleti ve sunduğu mesaj mevzuunda hassasiyet gösteriyor, sahâbe-i kiram da, aynı şekilde O'ndan gelen her şeyi kemâl-i hassasiyetle kabulleniyor, korumaya alıyor ve neşrediyorlardı. Ne Efendimiz'in (sav) getirdiği esâsâta muhalif bir şey ortaya koymayı düşünüyor, ne de O'na muhalif bir beyanda bulunmayı akıllarının köşesinden geçiriyorlardı. Kur'an-ı Kerîm'in tabiriyle, O'ndan gelen her şeyi "içiyor" gibi alıyor ve belliyorlardı. Evet, İsrâiloğulları'nın ruhuna buzağı sevgisi içirildiği gibi, onların ruhuna da hakikat sevgisi, hakikatin yeryüzündeki tek temsilcisi Hz. Muhammed (sav) sevgisi öyle içirilmişti. Dolayısıyla, sünnet mevzuunda çok titizdiler. Nasıl titiz olmasınlar ki, Kur'ân-ı Kerim, mes'eleyi bir iman mevzuu olarak ele alıyor ve:
"Hayır hayır; Rabbine aııdolsun ki, aralarında anlaşmazlığa bâdî mes'elelerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükümden dolayı içlerinde en ufak bir burkuntu duymadan ve tam bir teslimiyetle sana teslim olmadan iman etmiş olmazlar” [130] buyuruyordu. Onların yaşadıkları hayatın saniyeleri, saliseleri, âşireleri hep bu hassasiyet içinde geçiyordu. Hayatlarını bu ölçüde bir hassasiyet içinde geçiren insanların, O'nun sünnetine karşı lâkayd kalmaları düşünülemez.
Netice olarak Ashâb-ı Kirâm'ın lügatmda sünnete ittiba necattır/kurtuluştur. Sahabelerin sünnet fıkhını kısaca; "Rasûlüllah (sav)'in yaptığını yapmazsak helak oluruz, inancı doğrultusunda her yönüyle bütün bir hayatı sünnet'e göre, sünneti de lafız mana ve maksadıyla anlayarak hayatı değerlendirmek ve disipline etmektir." diye özetlemek mümkündür. Dolayısıyla sünnetin önüne gerek kendi din yorumlarını ve yaşantılarını ve gerekse başkalarının din yorumlarım ve yaşantılarını geçirenler, Ashâb-ı Kirâm'm yolundan ayrılanlardır.
Kaynaklar
[116] Ahzab: 33/ 21
[117] Buharî, Bedu'l Vahy:l, İman: 41
[118] Beyhakî, Es- Sünenü'l Kübra, C:2, Sh: 345, Haydarabad/ 1355
[119] Buharî, İ'tisam:20, Büyü: 60; Müslim, Akdiye: 17-18
[120] Sahihi Müslim/ Müslim, Kitabu'l Mesacid: 257, Mısır/ 1956; Sünen-i Ebu Davud /Ebu Davud, Kitabu's Salat: 46, Beyrut/ ty.; Sünen-i İbn-i Mace/İbn-i Mace, Kitabu'l Mesacid: 14, Mısır/ 1952
[121] El-Müsned/Humeydî, C:2, Sh:546, Kahire/ty
[122] Sünen-i İbn-i Mace/İbn-i Mace, Zühd:4; EI-Müsned/Ahmed b. Hanbel, C:6, Sh: 409
[123] Müslüman Kimliği/Prof. Dr. İsmail Lütfı Çakan, Sh:57-68, İst/2002
[124] Muvatta/İmam Malik, Kader: 3, El- Müstedrek/Hâkim, 1, 93
[125] Müslüman Kimliği/Prof. Dr. İsmail Lütfı Çakan, Sh: 69, İst/2002
[126] Tahlilu's Sünne/Mustafa Çelik, Sh:231, Ankara/1999
[127] Nur: 24/51
[128] Müslümanların Gerilemesiyle Dünya Neler Kaybeti?/H. Nedvi, Sh: 94
[129] Âl-i İmran: 3/31.
[130] Nisa: 4/65
[131] Buharî, Salat:56; Müslim, Mescid: 3-5; Ebu Davud, Salat:24
[132] Tevbe: 9/17.
[133] Tevbe: 9/18.
[134] Cin: 72/ 18
[135] Tirmizî, İman:8
[136] Bakara: 2/114.
Vahyi öncelikli yaşayanların toplumu, kitaba sarılan toplumdur. Kitaba sarılmak, sünneti yaşamakla mümkündür. Rasûlüllah (sav)'in sünneti, İslâm cemaatinin vazgeçilmez nizamname sidir. Rasûlüllah (sav)'in sünnetine ittiba etmeden İslâm cemaatı varlığını devam ettiremez.
İslâm davasını anlamada, yaşamada ve savunmada müslümanların örnek ve önderi Hz. Muhammed (sav)'dir. Allahû Teâla buyuruyor:
"Şüphesiz ki sizin için Rasûlüllah'da pek güzel bir örnek vardır. Allah'a ve Âhiret gününe ümit besler olup da Allah'ı çok zikreden kimseler için.” [116]
Rasûlüllah (sav)'in örnek ve önderliğini önemsemeyen, onun sünnet-i seniyyesine ittiba etmeyi gereksiz görenlerin oluşturdukları topluluk, İslâm düşmanlarının kalabalığından sayılır.
Yeryüzünde peygamberlerin beşeri plandaki sorumluluk ve önderlik çerçevesinin adı, ümmettir. Hz. Muhammed (sav) için bu çerçeve, "ümmet-i davet" ve "ümmet-i icabet" olarak tüm dünyalıları içine almaktadır. Sünnet ise, Rasûlüllah (sav)'in bu sorumluluk ve önderlik çerçevesine göre Kur'ân-ı Kerim'in tefsiri, beyanı ve uygulamasıdır.
Ümmet-i icabet dediğimiz İslâm ümmetinin sosyolojik bir vakıa olarak gerçekleşmesinde Rasûlüllah (sav)'in örnek ve önderliği ne ölçüde gerekli, etkili ve vazgeçilmez ise, ümmet yapısının devamında da onun sünneti/uygulamaları prensip ve pratik olarak aynı ölçüde ve değerde gerekli ve vazgeçilmez bir önderlik ve rehberlik konumuna sahiptir. Sahabeler; .günlük işlerinden, devletlerarası ilişkilerine varıncaya kadar pratik hayatın her safhasmda vazgeçilmez örnek ve önder olarak Rasûlüllah (sav)'in sünneti seniyyesini almış ve ona uymaya çalışmışlardır.
Ashâb-ı Kiram, "Dünyada sünnet, Âhirette cennet" ilkesiyle hareket ediyordu. Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in bilgilendirme ve yönlendirmesiyle şahsiyet bulmuş kimselerdir. Sahabeler, Rasûlüllah (sav) hayatta iken nasıl ondan başka örnek ve önder tanımıyor idiyse, O'nun vefatından sonra da onun yaşayışı, gidişatı demek olan sünnet-i seniyyesinden başka bir hayat ölçüsü ve örneği tanımamışlardır. Ashâb-ı Cirâm, hep onunla, onun yolunda olmaya çalışmış, onun anlayış ve yaşayışını kendilerinden sonrakilere fıiii vasiyyet ve "sahabe sünneti" olarak bırakmışlardır. Buracıkta sahabe sünneti tabirini tarif etmeye çalışalım.
Sahabe sünneti; Rasûlüllah (sav)'in gerek kavlî, gerek fiilî ve gerekse takrirî/tasvip ve tecviz olarak sünnetine uyma hassasiyeti, dikkati, titizliği ve uygulamasıdır.
Sahabe sünneti; özellikle ve öncelikle Rasûlüllah (sav)'in yaşayışının, vazgeçilmez hayat ölçüsü olarak sahabeler tarafından mümkün olduğunca aynen yaşanmış olmasıdır. Rasûlüllah (sav)'in sünnetlerini yaşayarak yaşatmak ve sonraki nesillere aktarmak, sahabe sünnetidir.
Sahabe sünneti; ister genişlikte olsun ve isterse darlıkta olsun, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine kesintisiz ittiba etmektir. Hayatta sünnetin neye uygun olup olmadığını değil, neyin sünnete uygun olup olmadığını kontrol etmek, sahabe sünnetididr. Ashâb-ı Kiram, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine uygun olmayan sözleri ve fiilen meşru ve makbul kabul etmezdi. Çünkü İslâm'da imanın sosyalleşme rehberi, sünnettir. Zira inanılan ilkelerin yani dinin emirler, yasaklar ve şüpheliler olarak müslümanlar tarafından nasıl uygulanacağı, İslâm'ın nasıl yaşanacağı sünnet'in örnekliği, önderliği, Rasûlüllah (sav)'in hayatı/yorumu olmadan bilinmez ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilemez. Sünnet'in önüne geçen bir din yorumu ve yaşantısı olmaz/olamaz. Bilindiği gibi, her hangi bir uygulamanın, amelin amel ve ibadet olarak kabul görmesi için üç temel şart vardır. Bunların birincisi sahih imandır. İkinicisi, sağlam/iyi bir niyettir. Bu, işin görünmeyen yönüdür.
"Ameller niyetlere göre değerlendirilir." [117] hadisi bu şartı ortaya koyar. Üçüncüsü, şekil/uygulama biçimi olarak, Sünnet'e uygunluk. Bu da görünen yönüdür.
"Benim namazı kıldığımı gördüğünüz gibi namazı kılınız/kıldırınız.” [118] hadisi ibadetlerin sünnete uygun olma zorunluluğunu;
"Kim bizim dinimizde olmayan birşey (amel/inanç) uydurursa o merduddur/reddedilmiştir.” [119] hadisi, genel anlamda, yani prensip olarak sünnet'in bu tayin ediciliğini belirlemektedir. Binaenaleyh sosyolojik anlamda dinin kimliğini ve tabiî müslüman kimliğini de tayin, tesbit eden ve tanımlayan sünnettir. Bir başka deyişle sünnet, dinî kimlik ve kişilik için sıhhat ölçüsüdür.
Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in sünnetini reddetmeyi ve keyfi olarak terketmeyi, küfrî bir dvaranış olarak görüyorlardı. Nitekim Ashâb-ı Kirâm'dan Abdullah İbn-i Mes'ud (rh.a.) şunları söylüyor:
"Şu beş vakit namazı, ezan okunan mescidlerde cemaatle kılmaya bakın. Şüphesiz ki bunlar sünen-i hüda'dır. Allah, Rasûiüne sünen-i hüdayı açıklamıştır. Allah'a yemin ederim ki ben, kesin münafıklar hariç, sahabelerin beş vakit namazı cemaatla kılmayı hiçbir zaman terketmediklerinm şahidiyim. Vallahi ben, iki kişinin koltuklarına girip -ayakları yerde sürünerek- saftaki yerine kadar götürülen sahabeler gördüm. Sizden evinde namaz kılacak bir yeri olmayan yoktur. Eğer mescidleri terkeder de farz namazları evlerinizde kılarsanız, Nebinizin sünnetini terketmiş olursunuz. Eğer Nebinizin sünnetini terkederseniz, sapıttınız gitti demektir.” [120]
Ehl-i Sünnet ve'l Cemaat'in görüşü; sünnetin işlenen amellerin sıhhat ölçüsü olduğu yönündedir: "Söz ancak amel ile, amel ve söz ancak niyet ile, niyet, söz ve amel de ancak sünnet'e uygun olmakla makbul olur/bİr değer ifade eder.”[121]
Şunu kabul etmek gerekir ki; Hz. Peygamber (sav)'in ilk işi; İslâm'ın şahıslarında canlandığı bireyler yetiştirmek olmuştur. Sahabeler de bu kıvamı temsil eden ilk müslüman nesildir.
"Sizin en hayırlılarınız, görüldükleri zaman Aziz ve Celil olan Allah'ın hatırlandığı kimselerdir.” [122] hadisi, sahabe neslinin genel niteliğini tesbit ve tescil etmektedir. Unutulmamalıdır ki; Sahâbîler, Kitap ve Sünnet ehlidir.
Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine tabi idiler. Sünnet'e ittiba eden Kur'an'a tabi olmuş demektir. Sahabeler, bu konuda en önde gelenlerdir. [123]
Sahabeler, her hangi bir ameli işleyecekleri zaman önce o amel hususunda Rasûlüllah (sav)'in, sözlerini, uygulamalarını araştırırlardı. Rasûlüllah (sav)'in uygulamalarına uygun amelde bulunmak, onlar için meşruluk alâmetiydi. Bu durum, aynı zamanda bütün müslüman nesiller için geçerlidir. Sünnete uygun olmayan hiçbir amel meşru sayılmaz.
Allah'ın kitabını Allah'ın muradına göre anlama ve yaşama hususunda "Rasûlüllah (sav)'in sünneti/uygulaması bize yeter" demek, sahabe nesli kıvamında müslümanlık kalitesine ulaşmış olmak demektir. Hayat örnek ve önderimiz Hz. Muhammed (sav) Kitaptan sonra bize sünneti miras bırakmıştır. Sünnet'e karşı en ufak bir kayıdsızlık, laubalilik, Peygamber (sav)'e ihanet sayılır. Rasûlüllah (sav) buyuruyor:
"Size sımsıkı yapıştığınız zaman asla yolunu sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum: Allah'ın Kitabı ve.[124] Sünnet, Müslüman kimliğini dokuyan ve koruyan Peygamber mirasıdır.[125] Bu nebevi mirası gözünün nuru gibi koruyup kendisinden sonraki nesillere aktaran nesil, sahabe neslidir.”
Rasûlüllah (sav)'in sünnetine ittiba, sahabe sünnetidir. Sahabe sünneti de sünnetten sayılır ve İslâm ümmetini bağlar. Onunla amel edilmesi gerekir. [126] Ashâb-ı Kiram, İslâm ile ilgili hemen herşeyi ilk kez duyan ve ilk kez yaşayan, uygulayan, İslâm yapılanmasına kuruluş aşamasında şahid olan ve katkıda bulunan hayırlı nesildir. Sahabeler için Sünnet en tartışılmaz pratik delil ve örnekti. Sünnette yerini bulamadıkları şeylere asla iltifat etmezlerdi. Bir çok soruya; "Rasûlüllah (sav) şöyle buyurdu veya şöyle yaptı, yapardı" diye cevap vermeleri, hem kendileri ve hem de tüm müslümanlar için sünnetin tartışılmaz, itiraz edilemez bağlayıcı bir delil olduğu anlayışından kaynaklanıyor ve meseleleri çözmede onların öncelikli yöntemi yani "sahabe sünneti" anlamına geliyordu.
Ashâb-ı Kiram, Rasûlüllah (sav) ile birlikte iman eden ve inançları ile ilgili öğrendiklerini asla tartışma konusu yapmadan "duyduk ve uyduk" pratikliği içinde yaşayan amele dönüştüren ve bunda asla tembel davranmayan model nesildir. Allahû Teâla buyuruyor:
"Aralarında hüküm vermesi için Allah'a ve Rasûlüne davet edildiklerinde mü'minlerin sözü ancak "duyduk/işittik ve uyduk/itaat ettik" demeleridir. İşte bunlar asıl kurtuluşa erenlerdir.”[127]
Sahabeler, kitap ve sünnete uyma hususunda pratik insanlardı. Sahabelerin pratikliği, genellikle en küçük bir teredüde yer vermeyecek ölçüdeydi. Sahabeler bu dünya hayatını Allah'ın bir nimeti, her türlü hayrın temeli ve sebebi olarak kabul ediyor, bu hayatta Allah'a yaklaşıyor, kendilerine takdir edilen insanlığın kemal derecesine amel ve gayretleriyle ulaşmaya çalışıyorlardı. [128] Onların tek amaçları Allah'ın rızası idi. Sahabeler, Rasûlüllah (sav)'in sünnetine ittiba etmeyi, Allahû Teâla'ya olan sevgilerinin bir gereği biliyorlardı.Allahû Teâla buyuruyor:
"De ki: Eğer siz Allah seviyorsanız, bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.”[129]
Bu ayet-i kerime'nin ilk muhatablan, hiç kuşkusuz sahabelerdi. Sahabeler, Allah'ın rızası peşinde koşan müslümanlar olarak, bu koşularını Rasûlüllah (sav)'e uyulması gereken her konuda imkânları nisbetinde ona/sünnet-i seniyyesine uymak suretiyle ameliliğin değişmeyen ve en doğru yöntemini uygulamışlardı.
Sahabeler, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, bir amel işleyecekleri zaman hemen Rasûlüllah (sav)'in o hususla ilgili sözlerini ve uygulamalarını soruştururlar, araştırırlar, sünnete uygun olanı yaparlardı, sünnete uygun düşmeyenleri de tereddüdsüz terkedip redederlerdi. Sünnete ittiba etme hususundaki bu tavır, bu hassasiyet, sahabelerin vazgeçilmez ameli/pratik müşterekleri idi.
Kur'ân-ı Kerim, nasıl Efendîmiz'in risaleti ve sunduğu mesaj mevzuunda hassasiyet gösteriyor, sahâbe-i kiram da, aynı şekilde O'ndan gelen her şeyi kemâl-i hassasiyetle kabulleniyor, korumaya alıyor ve neşrediyorlardı. Ne Efendimiz'in (sav) getirdiği esâsâta muhalif bir şey ortaya koymayı düşünüyor, ne de O'na muhalif bir beyanda bulunmayı akıllarının köşesinden geçiriyorlardı. Kur'an-ı Kerîm'in tabiriyle, O'ndan gelen her şeyi "içiyor" gibi alıyor ve belliyorlardı. Evet, İsrâiloğulları'nın ruhuna buzağı sevgisi içirildiği gibi, onların ruhuna da hakikat sevgisi, hakikatin yeryüzündeki tek temsilcisi Hz. Muhammed (sav) sevgisi öyle içirilmişti. Dolayısıyla, sünnet mevzuunda çok titizdiler. Nasıl titiz olmasınlar ki, Kur'ân-ı Kerim, mes'eleyi bir iman mevzuu olarak ele alıyor ve:
"Hayır hayır; Rabbine aııdolsun ki, aralarında anlaşmazlığa bâdî mes'elelerde seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükümden dolayı içlerinde en ufak bir burkuntu duymadan ve tam bir teslimiyetle sana teslim olmadan iman etmiş olmazlar” [130] buyuruyordu. Onların yaşadıkları hayatın saniyeleri, saliseleri, âşireleri hep bu hassasiyet içinde geçiyordu. Hayatlarını bu ölçüde bir hassasiyet içinde geçiren insanların, O'nun sünnetine karşı lâkayd kalmaları düşünülemez.
Netice olarak Ashâb-ı Kirâm'ın lügatmda sünnete ittiba necattır/kurtuluştur. Sahabelerin sünnet fıkhını kısaca; "Rasûlüllah (sav)'in yaptığını yapmazsak helak oluruz, inancı doğrultusunda her yönüyle bütün bir hayatı sünnet'e göre, sünneti de lafız mana ve maksadıyla anlayarak hayatı değerlendirmek ve disipline etmektir." diye özetlemek mümkündür. Dolayısıyla sünnetin önüne gerek kendi din yorumlarını ve yaşantılarını ve gerekse başkalarının din yorumlarım ve yaşantılarını geçirenler, Ashâb-ı Kirâm'm yolundan ayrılanlardır.
Kaynaklar
[116] Ahzab: 33/ 21
[117] Buharî, Bedu'l Vahy:l, İman: 41
[118] Beyhakî, Es- Sünenü'l Kübra, C:2, Sh: 345, Haydarabad/ 1355
[119] Buharî, İ'tisam:20, Büyü: 60; Müslim, Akdiye: 17-18
[120] Sahihi Müslim/ Müslim, Kitabu'l Mesacid: 257, Mısır/ 1956; Sünen-i Ebu Davud /Ebu Davud, Kitabu's Salat: 46, Beyrut/ ty.; Sünen-i İbn-i Mace/İbn-i Mace, Kitabu'l Mesacid: 14, Mısır/ 1952
[121] El-Müsned/Humeydî, C:2, Sh:546, Kahire/ty
[122] Sünen-i İbn-i Mace/İbn-i Mace, Zühd:4; EI-Müsned/Ahmed b. Hanbel, C:6, Sh: 409
[123] Müslüman Kimliği/Prof. Dr. İsmail Lütfı Çakan, Sh:57-68, İst/2002
[124] Muvatta/İmam Malik, Kader: 3, El- Müstedrek/Hâkim, 1, 93
[125] Müslüman Kimliği/Prof. Dr. İsmail Lütfı Çakan, Sh: 69, İst/2002
[126] Tahlilu's Sünne/Mustafa Çelik, Sh:231, Ankara/1999
[127] Nur: 24/51
[128] Müslümanların Gerilemesiyle Dünya Neler Kaybeti?/H. Nedvi, Sh: 94
[129] Âl-i İmran: 3/31.
[130] Nisa: 4/65
[131] Buharî, Salat:56; Müslim, Mescid: 3-5; Ebu Davud, Salat:24
[132] Tevbe: 9/17.
[133] Tevbe: 9/18.
[134] Cin: 72/ 18
[135] Tirmizî, İman:8
[136] Bakara: 2/114.
Salı, Nisan 10, 2012
|
Etiketler:
Fıkhu's-Sahabe
|
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
- '''dua'''
- '''efendimizin isimleri'''
- ****Her Zorluğun Yanında Bir Kolaylık Muhakkak var***
- ***CUMA BEREKETLİ
- ***CUMANIZ HAYR OLSUN***
- ***Güzeller güzelini anan her söz güzelleşir...
- ***Hamd duası***
- ***PEYGAMBER EFENDİMİZDEN 21 ALTIN TAVSİYE***
- ***Rabbin sana küsmedi***
- 11 KADININ HİKAYESİ
- 18 mart çanakkale şehitleri anma sözleri
- 2 Hadis-i Şerif
- 2 MİLYON SEVAP KAZANDIRAN DUA
- 3 Hadis-i Şerif »¦... Af Ve Mağfiret ...¦»
- 3 Hadis-i Şerif »¦... Allah´ın(c.c.) Sıfatları
- 3 Hadis-i Şerif »¦... İddet ve İstibra ...¦»
- 3 Hadis-i Şerif »¦... Misafirlik(Ziyafet) Bölümü ...¦»
- 3 Hadis-i Şerif »¦... Sabır .
- 40 Ayet de Mutluluğun Formülü
- 5 Ayet
- 5 Hadis
- 7 AYETLER
- 70 MELEGİN 1000 SABAH SEVAP YAZACAGI SALAVAT
- 70 MELEK AMİN DER
- 70 MİLYAR HASENE KAZANDIRAN DUA
- 70BİN MELEK AKSAMA KADAR DUA EDER
- a. karasu
- ABDEST
- ABDEST DUALARI
- abdest nasıl alınır
- Abdest ve Şartları
- ABDULKADİR GEYLANİ HAZRETLERİ
- ABDULKADİR GEYLANİ HAZRETLERİ NİN NASR DUASI
- abdurrahmanonul
- adak
- AFFETMEK
- AĞRI VE SANCILARA DUALAR
- AHİRETTE SENİ KURTARACAK BİR ESERİN OLMADIĞI TAKTİRDE
- AİLE GEÇİMSİZLİĞİNE DUALAR
- aile hayatı
- AKIBET HAYROLA***
- ALACAK İÇİN DUALAR
- ALKOL BIRAKTIRMAK İÇİN
- ALLAH DOSTLARINDAN DUALAR
- ALLAH SEVGİSİNİ KAZANMAK İCİN DUA
- ALLAH-U TEALA’YA COŞKULU BİR SEVGİ İLE BAĞLANMAK
- Allah’ı merak eden çocuğun soruları
- Allah'ım Sana'dır Dualarım
- ALLAHA SIGINMA DUASI
- ALLAHA SIGINMAK
- ALLAHIN 99 İSMİ ZİKİR SAYILARI
- ALLAHIN İSİMLERİ
- ALLAHIN İSİMLERİYLE DUA
- ALLAHIN İSİMLERİYLE HAYATIN KOLAYLASMASI
- AMME SURESİ
- Anlamlı Berat Kandili Sözleri
- Anlamlı Cuma Sözleri
- Anlamlı Kadir Gecesi Sözleri
- Anlamlı Mevlana Mesajlari
- Anlamlı Mevlana Sözleri
- Anlamlı Ramazan Bayramı Sözleri
- Anlamlı Sözler
- anne adaylarına yapılacaklar listesi
- ARADIĞINI BULMAK İÇİN DUALAR
- ARKAPLAN VE RESİMLERİ
- ARZU ETTİGİMİZ HER SEY İCİN OKUNABİLECEK DUA
- Aşık etme duaları
- AŞKI MUHABBET
- AŞURE GÜNÜ DUASI
- Ayet
- AYET VE HADİSLERLE ORUCUN FAZİLETLERİ
- AYET-EL KÛRSİ ve " ÇOK ÖZEL FORMÜLÜ "DİLEK MURAT HER DERDE DEVA BİR OKUMA
- ayetel kursi
- AYETLER MEAL VE TEFSİR
- AYETLERİN FAZİLETİ
- BAĞLILIK DUALARI
- bakara suresi
- balın faydaları
- BANA ALLAH YETER
- BARIŞTIRMA DUALARI
- Bas agrisinda okunacak dua
- bayram sözleri
- Bedava Berat Kandili Sözleri
- Bedava Ramazan Bayramı Sözleri
- BEKARLAR İCİN DUA
- BELADAN KURTULMA DUASI
- BERAT KANDİLİ
- BERAT KANDİLİ DUASI
- BERAT KANDİLİNDE NELER YAPILMALI
- BERAT KANDİLİNDE OKUNACAK DUALAR
- Bereket duaları
- BESMELE'İ ŞERİFİN BÜYÜK DİLEK DUASI
- BİR CAY KASIGI YAG
- BİR HADÎS
- BİR TUGLA DA SEN KOY
- birini kendinden soğutma duası
- Birşeyin kaybolduğu veya bir kimse ile buluşmak istediğin zaman
- Biyografi
- blogger
- bol rızık için
- BORÇTAN KURTULMAK İÇİN DUALAR
- Boykotlar
- Bu dünya hayatı
- BURÇLAR GÖRE ESMALAR
- BURUN KANAMASI
- BÜYÜ ÇÖZME DUALARI
- BÜYÜDEN KORUNMA DUALARI
- BÜYÜK DUALAR
- BÜYÜK GÜNAHLARDAN KORUNMA
- camiler
- categorys
- CEBRAİL
- CEBRAİLİN YERYÜZÜNE HIZLI İNİSİ
- Cenab-ı Hakk'ın hangi ismine aynasınız?
- cennet
- Cennette Suretlenecek Faziletli Ameller
- CİLT GÜZELLİĞİ İÇİN DUA
- CİLT HASTALIKLARINA DUA
- Cin musallatında okunan dualar
- CİNSEL İLİSKİYE GİRERKEN DUA
- corek otu
- cubbeli-ahmet-hoca-sohbetleri
- CUM'ANIN FAZİLETİ
- cuma duası
- cuma gecesi mesajları
- CUMA GÜNÜ
- cuma günü duaları
- cuma günü için mesajlar
- cuma günü mesajları
- cuma günü sözleri
- Cuma Mesajları
- cuma namazı mesajları
- Cuma Sms'leri
- Cuma Sözleri
- CUMARTESİ
- CÜBBELİ AHMET HOCA
- Cüneydi Bağdadi Hazretleri'nin Duası
- cüz cüz kuran dinle
- çabuk evlilik için dua
- çanakkale
- çanakkale şehitleri
- Çapkın erkekleri eve bağlayan dua
- ÇARESİZ HASTALIKLARA DUA
- Çetin Dağ
- çiçeğin duası
- ÇOCUĞUMUZA İSİM KOYMADA DİKKAT EDİLECEK ÖLÇÜLER
- ÇOCUK OLMASI İÇİN DUALAR
- Çok Güzel Cuma Sözleri
- Çok Güzel Mevlana Sözleri
- dargınları barıştırmak için dua
- DARGINLARIN BARIŞMASI İÇİN DUA
- dedikoduyu önleyen dua
- DEĞERLİ DUALAR
- DEPREM DUASI
- DEPREMDEN KORUNMAK İÇİN DUA
- DEPRESYONA KARSI DUA
- dert bela gelince
- diger-muzikler
- dilek duaları
- DİLEK DUALARI
- DİLEKLER İÇİN DUALAR
- din egitimi.tefekkür.islam
- DİNİ BİLGİLER
- Dini Günler
- dini hikaye
- dini hikayeler
- DİNİ HİKAYELER
- DİNİ HİKÂYELER
- dini Kadir Gecesi Sözleri
- Dini Program
- dini resimler
- dini sinema izle
- dini sözler
- dini videolar
- dini-programlar
- DORT SUAL
- DUA
- dua adabı
- Dua dilencisi
- dua etmek
- Dua Hakkındaki Hadisler
- dua istemek
- Dua konusuna bir hazırlık...
- dua nasıl olmalı
- DUA ÖRNEKLERİ
- DUA VE DUA ADABI
- Dualar
- Duaların Hikmeti...
- duanın amacı
- duanın anlamı
- DUANIN KABUL EDİLMESİ DURUMUNDA OKUNACAK DUA
- DUANIN KABUL OLUNACAGI ZAMANLAR
- duanın önemi
- Duayı yaşamak
- dunyevi-kisisel
- DURSUN ALİ ERZİNCANLI
- DÜŞMANA GALİP GELMEK İÇİN DUALAR
- e kitap atölyesi
- EFENDİMİZ'DEN ÖĞÜTLER VE BİR DUA...
- Efendimizden 20 Altin tavsiye
- ehli sünnet itikadı
- el kahhar
- EL-MUHEYMİN
- Emine kaya
- En büyük kişisel gelişim kitabı
- en düzel dualar
- EN GUZEL CUMA MESAJLARI
- EN GUZEL İSİMLER ALLAHINDIR
- En Güzel Berat Kandili İle İlgili Sözler
- En Güzel Cuma Sözleri
- en güzel dua
- en güzel dualar
- En Güzel Kadir Gecesi Sözleri
- En Güzel Mevlana Sözleri
- En Güzel Ramazan Bayramı İle İlgili Sözler
- EN MÜKEMMEL ORUÇ
- eskiler
- ESMA-ÜL HÜSNA ALLAHIN EN GÜZEL İSİMLERİ
- ESMALAR
- ESMALARIN FAZİLETİ
- ESMAUL HUSNA
- Esmaü’l Hüsna Hazinesi
- ESMAÜL HÜSNA'NIN FAZİLETLERİ
- eş
- Etkileyici Berat Kandili Mesajları
- Etkileyici Cuma Sözleri
- Etkileyici Kadir
- Etkileyici Mevlana Sözleri
- Etkileyici Ramazan Bayramı Mesajları
- EVİNİ TERK EDENİ GERİ GETİRMEK İÇİN
- EVLENMEK İÇİN DUALAR
- Evlilik
- EVLİLİK DUALARI
- EVLİLİK DUASI
- Evliyaların Dilek Duası
- EVRAD-I BAHAİYYE
- FAKİRLİKTEN KURTARAN DUALAR
- FATIR SURESİ
- Fatır Suresinin Faziletleri
- Fatir Suresi Anlamı
- Fatir Suresi Latin Harflerle Okunusu
- FAZİLETLİ AMELLER
- FELAK SURESİ
- FETVALAR
- Fıkhu's-Sahabe
- FİTNEDEN KORUNMAK İCİN DUA
- Full Berat Kandili Sözleri
- Full Cuma Sözleri
- Full Ramazan Bayramı Sözleri
- Gezi-Yorum
- GIYBET YAPANIN OKUYACAGI DUA
- GIYBETTEN DOLAYI ALLAH’IN AFFI İCİN OKUNACAK DUA
- giysi yardımı
- GONULLU
- gönül almak
- GÖZ AĞRISINA DUA
- GUNYETÜ'T TALİBİN
- gusul
- gusul abdesti
- guzelilahiler
- Gülmekten Öleceksiniz
- GÜNCEL HABERLER
- GÜNLÜĞÜM
- günün duası
- Güzel Berat Kandili Sms'leri
- güzel dini vecizeler
- güzel dualar
- Güzel Sözler
- güzel yazılar
- Güzelleşmek için Hz.Yusuf'un Duası
- HABERLER
- HABERLER VE GÜNDEMDEN
- HACET DUALARI
- HACET NAMAZLARI
- hadis
- Hadis den Dualar
- Hadis-i Şerifler
- HÂDİS-İ ŞERİFLER
- HADİSİ ŞERİFLER
- hadisler
- Hadislerde cihada teşvik var mıdır
- HAFIZAYI GÜÇLENDİRMEK İÇİN DUALAR
- HALİL İBRAHİM BEREKETİ
- HANIM SAHABİLER
- Harika Cuma Sözleri
- Harika Kadir Gecesi Sözleri
- hasandursun
- HASR SURESİNİN SON 3 AYETİ
- Hastalıklardan Korunmak İcin
- HATMİ ENBİYA
- HAVAS BÖLÜMÜ
- HAYATIN ANLAMI
- HAYATIN İÇİNDEN
- Hayatu’s-Sahabe
- HAYIR İSLERİ
- Hayırlı Kandiller
- HAYIRLI EVLİLİK İÇİN DUALAR
- HAYIRLI İS HAYATI İCİN DUA
- HAYIRLISINI İSTEME DUASI
- HAZRETİ AİSE
- hazreti aisenin dilinden peygamberimiz
- HAZRETİ MEVLANA
- HAZRETİ MUHAMMED (S.A.V)
- HAZRETİ MUSA
- HER DERDE DERMAN DUALAR
- HER GUN NASIL DUA ETMELİ
- HER GÜN BİR DUA
- her güne bir dua
- HER NAMAZDAN SONRA OKUNACAK TESBİHAT
- HER RAMAZAN GECESİ KILINAN NAMAZLARIN FAZİLETLERİ
- HIC KIMSEYE MUHTAC OLMAMAK ICIN DUA
- HIDIRELLEZ
- HIRSIZI RÜYADA GÖRMEK İÇİN DUA
- HIZIR ALEYHİSSELAM’IN OKUDUĞU VİRD
- Hic Kimseye Muhtac Olmamak İcin Okunacak Allah’ın İsimleri
- hikayeler
- HİKAYELER
- Hilmi Kemal
- HİZBUL HZ. YUSUF
- huzur
- Hz. Ebubekir (R.A) ile Hz. Ali (R.A)'nin Münazarası
- HZ. MUHAMMEDİN HAYATI (S.A.S) SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZ
- HZ.EBUBEKİR
- HZ.EBUBEKİR'İN DUASI
- HZ.NUH
- İBLİS PYEGAMBERİMİZİN HUZURUNA GELİR
- ibni sina
- ibni sina özlü sözleri
- ibni sina sözleri
- İÇKİDEN KURTULMAK İÇİN DUALAR
- iftar
- İFTAR DUASI
- İHLASIN FAZİLETİ
- İHYA İLİM HİZMET VE YARDIMLASMA VAKFI
- İLMİHAL BİLGİLERİ
- İMAN İLE VEFAT ETMEK İCİN OKUNACAK DUA
- İMANIN HAKİKATİNE ULASMAK İCİN DUA
- İNSANLARIN HİLESİNDEN KORUNMAK İCİN DUA
- İnsirah suresi
- İS HAYATI İLE İLGİLİ DUALAR
- İS HAYATINDA BASARI İCİN DUA
- İS İLE İLGİLİ DUA
- İsa (A.S.) bu mübarek duayı okur
- İsa Demir
- islam ahlakı
- islam ahlakı kitap
- islam sözleri
- islamda aile
- İSLAMDA AİLE
- islamda evlilik
- İSLAMDA KADIN
- İSLAMDA YAŞAM
- İSLAMİ BİLGİLER
- islami hikayeler
- İslami mobil programlar
- islami resimler
- islami sözler
- İslami Tedaviler
- İSMİ CELİL
- İSMİ-ÂZAM DUALARI
- İstemediğin birini uzaklaştırmak için dua
- istigfar
- İSTİHARE
- İŞ YERİNDE MÜŞTERİ ARTMASI İÇİN CELBİYE
- İŞE GİRMEK İÇİN DUALAR
- İŞSİZLİKTEN KURTULMAK İÇİN DUALAR
- iyilik
- Kabe Resimleri...
- KABİR AZABINDAN KURTULMAK İÇİN DUALAR
- kabir ziyareti
- kabir ziyaretinde okunacak dualar
- KABUL OLMAYAN DUALAR SONRASINDA EDİLECEK DUA
- KABUL OLMAYAN DUALARIN KABULU İCİN NELER YAPMALI
- KAÇMIŞI GERİ DÖNDÜRMEK
- kader
- kadere iman
- kadıkoy
- kadin-aile
- Kadir Gecesi Mesajları
- Kadir Gecesi Sözleri
- Kalbimden Aksedenler
- Kalbin İlacı Zikrin Nurudur
- kalp kırmak
- kandiller
- KANSERLİLER İÇİN ŞİFA NAMAZI
- kavuşturan dua
- KAYBEDİLENDEN DAHA İYİSİNE SAHİP OLMAK İCİN OKUNACAK DUA
- KAYBETTİGİNİ BULMAK İCİN DUA
- KAYBOLAN BİR ŞEYİ BULMAK İÇİN
- kaynaklar
- kaynakli-hadisler
- kazancın bol ve bereketli olması ıcın
- KEDERİ VE ÜZÜNTÜYÜ GİDERMEK İÇİN DUALAR
- KEKEMELERE ŞİFA DUALAR
- KIRK DEFA HAC SEVABI OLAN DUA
- Kısa
- Kısa Sözler
- KISMET AÇMAK İÇİN DUALAR
- kıssa
- KISSADAN HİSSELER
- kıssalar
- KIYAMET
- KİSİ KİSİNİN AYNASIDIR
- KİTAP TAVSİYELERİM
- Korkunca Okunacak Dualar
- korkunun resmi
- KORKUYU YENMEK İÇİN DUA
- KORUNMA DUALARI
- korunma duası
- kötü insanlardan korunmak için dua
- kul hakkı
- KULAK AĞRISINA DUALAR
- Kulluk görevlerini yerine getirmek de zorlananlara dua
- KUMAR VE KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMAK İÇİN DUALAR
- KUR'AN AYETLERİ
- KUR'AN KERİM BİLGİLERİ
- KUR’ÂN OKURKEN
- Kur'an'ı Anlamak İçin Nasıl Okumalıyız?
- Kuran
- kuran ayetleri
- KURANA GÖRE HAREKET ETMEK
- KURANA GÖRE YASAMAK
- KURANI ANLAMAK İCİN
- kuranikerim
- kurban
- KUSUN 3 OGUDU
- kutlu dogum haftası
- kutlu dogum haftası 2014
- Kutub-i Sitte
- KÜS OLDUĞUNUZ SEVDİKLERİNİZİN SİZİ ARAMASI İÇİN DUA:
- küsleri barıştırmak için dua
- LOKMAN SURESİ
- LOSEV
- MADDİ SIKINTIYI GİDEREN DUALAR
- MADENCİLER İCİN DUA
- Mahmut Esat TOZAL
- Makaleler
- MALIN SATILMASI İÇİN DUALAR
- manevi huzur
- MANEVİYAT
- mazlum duası
- MEHMET EMİN AY DİNLE
- melekler
- MERAK EDİLEN KONULAR
- mesajlar
- MESAJLAR VE RESİMLER
- Mesut Altun
- MEVKİ KAZANDIRAN DUALAR
- Mevlana Sözleri
- Mevlana'dan Dualar
- mezar taşlarının sessizliği bizi aldatmamalı
- Mobil e kitap
- Mobil e kitap okuyucu
- Mobil program
- MUAVVİZETEYN
- MUAVVİZETEYN FAZİLETLERİ
- MUAVVİZETEYN SURELERİ
- Muaz ibni Cebel Radiyallâhu Anh anlatıyor
- mubarek-gun-ve-geceler
- MUHABBET DUALARI
- MUHARREM AYI VE AŞURA GÜNÜ DUASI
- muhtelif-videosohbetler
- Murada Kolay Ermek İçin
- MURAT DUALARI
- MUTLU AİLE
- MUTLU BASARILI VE ANLAMLI BİR YASAM İCİN ONCE AİLE
- MUTLU İLİSKİ İCİN DUA
- Mutluluğun formülü 40 ayette saklı
- Mübarek Cuma'nızı en kalbi duygularımla tebrik ediyor
- MÜBAREK GÜN VE GECELERDE OKUNACAK DUA
- MÜBİN DUASI
- mümin kardeşine dua
- MÜŞKÜLLERİN HALLİ İÇİN DUALAR
- nafile ibadetler
- NAFİLE NAMAZLAR
- NAMAZ
- namaz nedir?
- Namaz Vakitleri
- namaz-sure-ve-dualari
- NAMAZ. RAMAZAN.ORUÇ
- namaz.tesbih
- Namazda 2 Yerde Asla Gafİl Olmamali
- namazlardan sonra tesbihat
- NAS SURESİ
- nasıl dua edilir
- nasıl dua etmeli
- NAZARA KARŞI DUALAR
- NAZARDAN KORUNMAK İÇİN DUALAR
- NEBE SURESİ
- NEBE SURESİ FAZİLETLERİ
- Necip Fazıl Kısakürek Güzel Sözleri
- Necip Fazıl Kısakürek Sözleri
- NİHAT HATİPOGLU
- niyet
- NİYET DUALARI
- NUH TUFANI
- Nurlanmak
- Nurun nübüvvet duası
- NÜBÜVVET DUASI
- NÜBÜVVET VİRDİ
- OKUNACAK DUALAR
- OLULER İCİN OKUNACAK DUA
- On bir ayın sultanı Ramazan
- Onbir ayın sultanı Ramazan
- ORUC
- ORUCUN BEDENE SAGLADIGI FAYDALAR
- Orucun ve Ramazan ayının fazileti
- oruç
- Oruç Niyeti
- OSMANLI PADİŞAHLARI
- OSMANLI TARİHİ
- ölüleri diriltirdi
- ÖLÜM HAKKINDA
- özel bilgiler
- ÖZEL DUALAR
- özel gece namazları
- ÖZEL NAMAZLAR
- parasız kalmamak için dualar
- PAZAR
- PC E Kitap
- PC Eğitim
- perşembe
- PERŞEMBE GÜNÜ
- PERŞEMBE GÜNÜ DUALARI
- PEYGAMBER EFENDİMİZDEN (sav) 10 (on) Nasihat
- PEYGAMBER EFENDİMİZİ(S.A.V)rüyada görmek için
- Peygamber efendimizin çok okuduğu dualardan
- PEYGAMBERİMİZ GİBİ YASAMAK
- PEYGAMBERİMİZDEN DUALAR
- PEYGAMBERLER
- rahmet hazineleri
- Ramazan
- Ramazan Ayında Yapılacak Bazı Dua ve İbadetler
- Ramazan Duaları
- Ramazan Haberleri
- Ramazan Hadisleri
- Ramazan orucu için niyet nasıl yapılır
- ramazan sözleri
- Ramazan ve İsraf
- RAMAZAN YARDIMLARI
- RAMAZANDA HER GUN YASİN
- RAMAZANDA OKUNACAK EN GÜZEL DUALAR
- RAMAZANDA YAPILACAK İBADETLER
- ramazanı şerif sözleri
- RASÛLULLAH'IN ÖĞRETTİĞİ ÇOK ÖZEL DUALAR
- regaib-kandili-2013
- REGAİP
- REGAİP KANDİLİ DUASI
- REGAİP KANDİLİ FAZİLETİ
- REGAİP KANDİLİ NAMAZI
- REGAİP KANDİLİNDE NELER YAPMALI
- RIZIK DUALARI
- risale-i nurdan vecizeler-sözler
- Ruh ve sinir hastalıklarına okunacak dualar
- RÜYADA İSTEDİĞİNİ GÖRMEK İÇİN DUALAR
- RÜYADA KÂBUS GÖRMEMEK İÇİN DUA
- sabah akşam duaları
- SADAKA İLE İLGİLİ HADİSLER
- Sadaka ve Nafaka
- saglık
- SAGLIK
- SAĞLIK
- SAHABE-İ GÜZİN EFENDİLERİMİZ
- sahur
- SAİD ALPSOY
- said nursi mesajları
- said nursi sözleri
- said nursi sözleri anlamlı
- said nursi sözleri dini
- said nursi sözleri facebook
- SALAVAT DUALARI
- Salavat getirilecek yer ve zamanlar
- salavatı şerife
- Salavatlar
- Salavatlar ve Faydaları
- SALI GUNU
- SANAT DÜNYASINDAN
- SECDE SURESİ
- SECDE SURESİ ANLAMI
- SECDE SURESİ FAZİLETLERİ
- SECDE SURESİ LATİN OKUNUSU
- Selâm Olsun O Müjdeciye
- selam sana ya rasulallah
- SELATEN TUNCİNA
- SELATİ TEFRİCİYE
- Sen Âyetelkursi’den nerdesin.
- Sen kimsin?...
- SENE BAŞI DUASI
- SENE SONU DUASI
- Sevap Kazanmak İsteyenlere...
- SEVDİGİNE KAVUSMAK İCİN DUA
- SEVDİGİNLE MUTLU OLMAK İCİN DUA
- sevdiğini geri getirmek ve başka isteklerimiz için
- SEYTANDAN ALLAHA SIGINMAK
- SEYTANDAN UZAK NESİL İCİN DUA
- SEYTANIN SEVDİGİ VE SEVMEDİGİ İNSANLAR
- SEYYİD ANBULKADİR GEYLANİ
- SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN DUALAR
- SIKINTILI ANLARDA NE YAPMALI
- SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK İÇİN DUALAR
- SIRRUL RÛHANİYET KEŞFÜ'L GAYB DUASI
- SİHİR VAR MI ÖĞRENİN
- SİRKE DUSMEMEK İCİN OKUNACAK DUA
- SİVİLCE ÇIBAN DUASI
- Sivrisinek ve Prof. Dr. Galin Biserof Asenof'un keşfi
- SİZE KÖTÜ DAVRANANI DÜZELTMEK İÇİN
- sofilere-ozel
- sohbet videoları
- SOHBET VİDEOLARI
- SOMA
- SOMADAKİ İŞÇİLER İÇİN DUA
- soru-cevap
- STRESLERİ GİDEREN DUA
- subhanallahi ve bi-hamdihi
- sucan
- SUKUR DUALARI
- SUMBUL EFENDİ CAMİİ YARDIM
- SUMBUL EFENDİ EGİTİM VAKFI
- sunnet
- SURELER
- SURELER VE DUALAR
- SURELERİN FAZİLETİ
- SURELERİN VE AYETLERİN FAZİLETİ
- Sünnet Olan Gusüller
- Şevval Ayı
- ŞİDDET VE HAKSIZLIĞIN KALKMASI İÇİN DUALAR
- ŞİFA AYETLERİ
- şifa duaları
- ŞİFA DUALARI
- şifa için dua
- ŞİFALI BİTKİLER
- şifs bulmak için dua
- Şu insanlar perişan olsun .hadis
- TABERİ TEFSİRİ
- TECDİD-İ İMAN
- TECDİD-İ NİKAH
- TEFEKKUR
- TEMBELLERE DUA
- TERAVİH NAMAZININ FAZİLETLERİ
- Teravih namazının günlere göre ayrı ayrı fazileti vardır
- Tesbih Namazı
- TESBİH NAMAZI
- TESBİHAT
- tevbe namazı nasıl kılınır
- TILSIMLAR
- Timur Osmanoğlu
- TÖVBE DUASI
- tövbe namazı
- TÖVBE VE İSTİĞFAR DUALARI
- turbe ziyareti
- TÜRKÇE DUA
- uhrevi-kisisel
- UNUTKANLIĞI GİDERMEK İÇİN DUALAR
- Uykuda Dehşete Düşenler
- UYKUSUZLUK İCİN DUA
- UYKUSUZLUK İÇİN DUALAR
- Uyuşturucu alkol ve zinayı bıraktıran dualar
- ÜÇ AYLARIN TOPLUM HAYATINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ
- Üç ayların faziletleri
- Ünlü Sözleri
- Vahyi anlamaya dair
- veda hutbesi
- VESVESEDEN KURTULMAK İÇİN DUALAR
- VEYSEL KARANİ
- VEYSEL KARANİ DUASI
- VİDEO
- video-dualar
- video-sureler
- Ya Kahhar
- yalnızca bir oyun ve eğlence
- yalnızlıktan kurtaran dualar
- yaramaz çocuklar için dua
- yardım yapılacak yerler
- YARDIMLASMA
- yasin suresi
- YASİNİ ŞERİFİN OKUMA ŞEKİLLERİ
- YEMEK TARİFLERİ
- yeni dualar
- YENİ İSE GİRERKEN OKUNACAK DUA
- YENİ OLEN KİSİYE OKUNACAK DUA
- yeni resimler
- YERİ GÖĞÜ TİTRETEN SIKINTILARI BELALARI DEF EDEN DUA
- Yıldız saatleri
- YİTİĞİ BULMAK İÇİN
- yolumuzu-aydinlatanlar
- YORGUNLUGA KARSI DUA
- YUSUF SURESİ
- YUsuf Suresinin Fazileti Hakkında Hadisi Serifler
- yusuf suresinin faziletleri
- YÜZ GÜZELLİĞİ İÇİN DUA
- Zafer Yıldız
- zalimin zulmü
- ZALİMLERE KARŞI YARDIM DUASI
- ZARARA UGRAYAN İCİN DUA
- ZAYIFLAMAK İÇİN DUA
- zengin olmak için dua
- ZENGİNLİK İÇİN DUALAR
- ZİHİN AÇMAK İÇİN DUALAR
- ZİKİR SAYILARI
- ZİKİRLER
- Zikirlerin Önemi
- zikirli-ilahiler
- ZİNAYI ÖNLEME DUASI
- ZOR GUNLERİ HAYIRLISIYLA ATLATMAK İCİN DUA
- zulmün resmi
- ZULÜM EDENLERİ YOLA GETİREN DUALAR
0 yorum:
Yorum Gönder