ANNENİN DUASININ HİKAYESİ




Bâyezid-i Bistami'yi bilenlerimiz az değildir. O , şarkın yetiştirdiği maneviyat büyüklerinin ileri gelenlerindendir. Bistamlı büyük velinin böyle dillere destan olan büyüklük ve meşhurluğuna sebep olan iyiliklerinden birini , kitaplarımız şöyle kaybeder: 

Bâyezid , küçük yaştan beri annesine çok itâat eder ,bir sözünü iki etmezdi. Bâyezid'in bu itâat ve sevgisi annesi yaşlanınca da devam etti . Yaşlı annesi bir yatsı namazından sonra yattığı yatağında kendisinden su istemişti. 

Bâyezid evin köşe bucağını araştırıp da suyun yokluğunu anlayınca:

- Anneciğim , birazcık bekleyiver , deredeki sudan testiyi doldurup hemen getiriyim , diyerek dereye koşmuş  kısa zamanda testiyi doldurarak getirmişti. Ne var ki , nefes nefese gidip gelmesine rağmen , gelinceye kadar yaşlı annesi yatağında uyuyakalmış, Bâyezid de yatağın ayak ucunda el pençe divan durmuş vaziyette annesinin uyanmasını beklemişti. Gecenin yarısı geçtikten sonra , gözlerini açan yaşlı anne  oğlunun ayakta beklediğini görünce sordu: 

- Oğlum , ne bekliyorsun ayak üstü ?

- Suyunu getirdim anneciğim , işte testi , buyur iç , dedi . 

 Yaşlı anne , kana kana suyunu içtikten sonra , Bâyezid'e bakarak şöyle dua etti : 

- Allah'ım , ben Beyâzd'imden razıyım , sen de razı ol , onu dillere destan olacak büyüklüğe eriştir !

 İşte Beyâzid-i Bistami'yi İslam dünyasının büyüğü yapan anne duası ...

0 yorum:

Yorum Gönder


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. DMCA.com Protection Status