HAMİLELİKTE VE DOĞUMDA YARARLI OLAN ŞİFALI BİTKİLER


Ahududu, muhtemelen hamilelik için en iyi bilinen bitkidir, fakat yararlı bitkinin arasında yalnızca bir tanesi olduğu da bir gerçek. Bu bitkilerden bahsetmeye başlamadan önce, hastalarına reçetesiz satılan her türlü vitamin, tamamlayıcı ya da bitkiler hakkında bilgi veren doğum uzmanlarından söz etmek istiyorum. Bu çok iyi bir gelişme. Burada sıralayacağım bitkilerin hepsi yüzyıllardır güvenle kullanılıyor. Ancak unutmayın her kadın ve her hamilelik farklıdır. Bu yüzden, lütfen kullanmayı düşündüğünüz her bitki hakkında doktorunuza danışın.


Keklik üzümü: Keklik üzümü günümüzde son derece popüler, özellikle de kadın herbalistler arasında. ''Hygieia: A Woman's Herbal'' adlı büyüleyici kitabın yazarı Jeanne Parvati, kitabında keklik üzümünün hamilelik döneminin en gözde bitkisi olduğunu söylüyor. Parvati genellikle ahududu, kutsal diken, meyan kökü ya da saparna ile karıştırdığını da ekliyor.

Ahududu: Ben hamilelik sıkıntıları için ahududunun gücüne kesinlikle inanıyorum. Yapılan bir araştırma, ahudunun içeriğindeki bir kimyasalın döl yatağını rahatlattığını ortaya çıkarmıştır. düşük yapma ihtimali olan kadınlara, bebeklerini hamileliğin sonuna kadar güvenle taşımaları için, yüzyıllardır ahududu yaprağı çayı içmeleri tavsiye edilir. Bitkinin aynı zamanda, sabah bulantıları gibi hamilelik rahatsızlıklarına karşı etkili olduğu da resmen kabul edilmiştir.

Kara alıç: Sancı kabuğu da denilen bu bitkinin 19. yüzyıla ait birçok eczacılık kitabında, adet dönemi ağrıları ve düşük tedavisinde ilaç olarak kullanıldığından söz edilmektedir. Günümüz herbalistleri de bu hastalıkların yanında, hamilelik dönemi sıkıntılarının tedavisi için de kara alıç öneriyorlar.

      Mavi koho: Amerikan kızılderililer mavi kohoyu doğumu başlatmak için kullanıyorlardı. Bitkinin içerdiği caulosaponin adlı bileşik, rahmin kasılmasını tetikleyen güçlü bir uyarıcıdır. Mavi kohonun doğumdan önce aşırı dozlarda kullanılmasının tehlikeli olabileceği, hatta bebeği kaybetmeye kadar gidebildiği ile ilgili birkaç vaka olduğunu belirtmek istiyorum. Bu nedenle, bu bitkiyi doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmamanızı öneririm.



     Jüt: Jüt en zengin folat kaynaklarından bir tanesidir. Folat, çoğunlukla ölümcül sonuçlara yol açabilen ve spina bifida adıyla bilinen spinal deformasyona karşı koruyucu etkisi olan B vitaminidir. Mercimek de zengin folat kaynaklarından biridir.









Maydanoz: Maydanoz, rahmi uyarıcı etkisi olan ve bir zamanlar istenmeyen bebeklerin düşürülmesini sağlamak amacıyla kullanılan apiyol adlı bir bileşiktir. Rusya'da içeriğinin büyük kısmını maydanoz suyunun oluşturduğu supetin adlı ürün, doğum esnasında rahim kaslarının kasılmasını tetiklemek için kullanılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. DMCA.com Protection Status